Vaření

Adzuki minestrone s kadeřávkem a grahamovými špagetami

6 porcí, 50 minut (+ 8 hodin namáčení)

Ingredience:

200 g fazolí adzuki
1 větší červená cibule
2 lodyhy řapíkatého celeru
5 lžic extra panenského olivového oleje
4 stroužky česneku
4 lžíce rajčatového protlaku
200 ml červeného vína
1 větší batát (cca 400 g)
3 bobkové listy
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžíce mořské soli
1 konzerva (400 g) krájených rajčat
1 lžíce sušeného oregana 
40 g grahamových špaget
2 hrstky kadeřávku 
mletý pepř
čerstvá bazalka

Příprava:
1. Fazole namočíme nejméně na 4 hodiny (ale lépe na 8 hodin) do studené vody. Propláchneme je, vložíme do většího hrnce a vaříme asi 40 minut do měkka.

2. Cibuli a celer nakrájíme najemno a vložíme do hrnce s rozpáleným olejem. Osmahneme do růžova, přidáme nahrubo nasekané 3 stroužky česneku a ještě chvíli restujeme.

3. Poté přidáme rajčatový protlak, který chvíli prohříváme. Zalijeme červeným vínem a 1,5 l vody, vsypeme na malé kostky nakrájený batát, přidáme bobkový list a tymián, osolíme a vaříme, dokud batát nezačne měknout.

4. Nakonec přidáme krájená rajčata, oregano, nalámané špagety a vaříme ještě asi 3 minuty. Přisypeme najemno nakrájený kadeřávek, uvařené fazole a ještě asi 3 minuty povaříme. Necháme pod pokličkou 10 minut dojít. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem a posypeme bazalkou. Na talíři můžeme posypat také veganským parmazánem.