Vaření

Celerový salát s restovanými žampiony a libečkem

4-5 porcí, 40 minut

Ingredience:
1 menší celer
extra panenský olivový olej
mořská sůl
1 stroužek česneku
250g hnědých žampionů
1/2 červené cibule
hrst čerstvého libečku
čerstvě mletý pepř

Zálivka
3 lžíce jablečného octa
2 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžíce kvalitního medu
pár lžic vody dle potřeby
 
Příprava:

1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Celer nakrájíme na menší kostky, zakápneme olivovým olejem, osolíme a pečeme asi 20 minut, dokud nezačne měknout. Přidáme najemno nasekaný česnek a ještě 5 minut pečeme. Necháme vychladnout.

2. Žampiony omyjeme a osušíme ubrouskem. Nakrájíme je na silnější plátky a zprudka osmahneme na oleji. Vsypeme do mísy a necháme vychladnout.

3. Do mísy se žampiony přidáme celer, najemno nakrájenou červenou cibuli a nasekaný libeček.

4. Zalijeme zálivkou umíchanou z jablečného octa, olivového oleje, medu a pár lžic vody na rozředění. Dle potřeby osolíme a opepříme a nakonec důkladně promícháme. Necháme v lednici nejméně půl hodiny odležet.