Vaření

Černooký salát s pečenou zeleninou a petrželkou

4-5 porcí, 60 minut (+ 12 hodin namáčení fazolí)

Ingredience:

200 g fazolí černé oko
provensálské bylinky
1 středně velký lilek
2 mrkve
1 cuketa
extra panenský olivový olej
1 stroužek česneku
mořská sůl
černé olivy
hrst čerstvé petrželky
balzamikový ocet

Příprava:

1. Den předem namočené fazole propláchneme, zalijeme vlažnou vodou a vaříme, dokud nezačnou měknout (většinou to bývá již po 25 minutách). Ke konci přidáme vrchovatou lžičku soli, lžičku sušených bylinek a opět asi 7 minut povaříme. Odstavíme a necháme pod pokličkou v horké vodě dalších 20 minut. Fazole scedíme, propláchneme vlažnou vodou a vsypeme do větší mísy, kterou uložíme do lednice.

2. Zatímco se fazole vaří, nakrájíme lilek na větší kousky (asi 2 x 2 cm), na prkénku posolíme a necháme chvíli vypotit. Usušíme ubrouskem, přesuneme na pekáček a přidáme na hrubší kolečka nakrájené mrkve. Zalijeme olejem, posypeme sušenými bylinkami a pečeme na 180 stupňů v rozehřáté troubě asi 25-30 minut. Během pečení průběžně několikrát zamícháme.

3. Nakonec přidáme na menší kostičky nakrájenou cuketu a opět dáme asi na 10 minut zapéct. Vyjmeme z trouby, přidáme utřený česnek, zamícháme a necháme vychladnout. Pečená zelenina díky lilku pojme hodně oleje, takže je možné, že budeme muset během pečení několik lžic přidat, o to však bude salát lepší.

4. Do mísy s fazolemi vsypeme zeleninu, hrstku oliv, nasekanou petrželku, lehce osolíme, zalijeme octem, můžeme i trochu olejem a zamícháme. Salát je dobré nechat nejméně 1/2 hodiny uležet.