5 porcí, 40 minut (+ 12 hodin namáčení fazolí a 90 minut vaření fazolí)
Ingredience:
250 g černých fazolí
2 malé hrstky sušených hub
5 lžic extra panenského olivového oleje
2 menší cibule
1 lžíce drceného kmínu
2 menší brambory
1 mrkev
1 lžíce zeleninového bujónu
1 lžička soli
2 bobkové listy
3 lžíce umeocta
1 lžíce tmavého třtinového cukru
špetka mletého pepře
100-200 ml sójové smetany
malý svazek čerstvého kopru
Příprava:
1. Den předem namočené fazole propláchneme, zalijeme čerstvou vodou, mírně osolíme a vaříme do měkka asi 90 minut.
2. Sušené houby vložíme do misky a zalijeme 300 ml vroucí vody.
3. Ve větším hrnci rozehřejeme olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli a orestujeme do růžova. Přidáme kmín a ještě chvíli restujeme. Zalijeme 1,5 l vody, přidáme houby i s výluhem, na kostky nakrájené brambory a mrkev, bujón, sůl a bobkový list. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 25 minut, dokud brambory nezměknou.
4. Z polévky vyndáme bobkové listy a vyjmeme asi polovinu brambor s mrkví a houbami. Přidáme uvařené fazole (trochu si jich můžeme nechat stranou a vložit až do hotové polévky), umeocet, třtinový cukr, špetku pepře a ještě 5 minut povaříme. Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem.
5. Do polévky vrátíme brambory s mrkví a houbami, zjemníme smetanou a dle potřeby dosolíme. Nakonec vsypeme najemno nakrájený kopr.
Můj tip: Chuť umeoctu je slano-kyselá a proto nemusíme pokrm příliš solit. Popravdě to ocet vlastně není, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě japonských švestiček umeboshi. Napomáhá trávení a jídlo lehce ozvláštní.