Vaření

Cizrnová karobela

4 porce, 2 hodiny (máčení datlí a švestek), 60 minut příprava

Tato cizrnová pomazánka (neboli domácí nutella) slouží k mazání na chléb, toasty či na vánočku nebo si ji můžete přidávat do ranních kaší jako plnohodnotné sladidlo.

Karob – neboli svatojánský chléb je plnohodnotnou náhradou kakaa. Tento pražený hnědý prášek z plodů subtropického rohovníku obecného je příjemně nasládlý, a proto při jeho používání není nutné přidávat takové množství cukru jako u klasických kakaových výrobků.

Ingredience:
200g sušených vypeckovaných datlí
200g sušených vypeckovaných švestek
1 lžíce sezamové pasty tahini
1/2 lžičky skořice
1 konzerva uvařené cizrny
3 lžíce tmavého karobového prášku
2 lžíce citronové šťávy

Příprava:

1. Datle a švestky prohlédneme, aby v nich nezůstala žádná pecka (často se stává, že v sušeném ovoci nějaká pecka zbude, tak abyste si tuto pochoutku nepokazili). Vložíme je do mixéru, zalijeme nad povrch vlažnou vodou a necháme změknout, bude to trvat nejméně dvě hodiny.

2. Poté k nim přidáme všechny ostatní suroviny a vše rozmixujeme na jemný krém.