Vaření

Čočkové chilli

6 porcí, 50 minut (+ 12 hodin namáčení čočky)

Ingredience:
200 g zelené velké čočky
6 lžic slunečnicového oleje
2 červené cibule
1 mrkev
1 červená kapie
3 stroužky česneku
1 pálivá feferonka
1 lžíce římského kmínu
1 lžička mletého chilli
3 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce uzené mleté papriky
3 bobkové listy
1 lžíce soli
1 konzerva krájených rajčat (400 g)
2 konzervy červených fazolí (celkem 800 g)
1/2 limetky
1 lžíce oregana
svazek čerstvého koriandru
další feferonky nebo nakládané jalapeňos na posypání

Příprava:

1. Čočku den předem vložíme do hrnce se studenou vodou a ponecháme v chladu.

2. Nahrubo nakrájenou cibuli vhodíme do většího hrnce s rozehřátým olejem a restujeme 2 minuty. Přidáme na větší kostky nakrájenou mrkev a kapii a restujeme dalších 7 minut. Postupně přidáme nasekanou feferonku, nadrobno nasekaný česnek, římský kmín, chilli, rajčatový protlak a uzenou papriku, přičemž každou surovinu po přidání krátce orestujeme.

3. Zalijeme 800 ml vlažné vody, přidáme scezenou a propláchnutou čočku a bobkové listy, osolíme a zvolna vaříme 15 minut, dokud čočka nezačne měknout.

4. Poté přidáme rajčata a scezené fazole a dalších 10 minut povaříme.

5. Zakápneme limetkou, vmícháme oregano a dle potřeby dosolíme. Nakonec posypeme nasekaným koriandrem a nakrájenými feferonkami.