Vaření

Dýňové řezy s karobem a hruškovými povidly

pekáček 25 x 20 cm, 45 minut příprava + 30 minut pečení

Ingredience:
2 malé hrsti rozinek
250g dýně Hokkaidó zbavené semínek
1 lžička mleté skořice
150g pšeničné polohrubé mouky
100g špaldové celozrnné, jemně mleté mouky
30g tmavého karobového prášku
80g sušené třtinové šťávy
1 lžíce prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
300ml ovesného mléka
4 lžíce olivového oleje
50g čokoládových peciček
2 lžíce sójového margarínu Provamel (nebo kokosového oleje)
hrušková povidla (nebo meruňková či rybízová marmeláda)
2 lžíce javorového sirupu 
malá hrstka nasekaných mandlí nebo ořechů

Příprava:

1. Rozinky zalijeme nad povrch teplou vodou a necháme nabobtnat. 

2. Dýni i se slupkou rozkrájíme na kostky, zalijeme vodou, přidáme skořici a vaříme, dokud dýně nezměkne. Scedíme a necháme vychladnout.

3. Do vetší mísy přesejeme obě mouky, přidáme karob, třtinovou šťávu, prášek do pečiva a jedlou sodu a vše promícháme.

4. Dýni zalijeme ovesným mlékem, přilijeme olivový olej a rozmixujeme. Přelijeme do mísy se sypkými surovinami, přidáme scezené rozinky a umícháme vláčné těsto.

5. Troubu předehřejeme na 165 stupňů. Těsto vlijeme do vymaštěného a hrubou moukou vysypaného pekáčku, vložíme do trouby a pečeme 30 minut.

6. Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme mírně vychladnout. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládové pecičky se sójovým margarínem a sirupem. Povrch koláče pomažeme povidly, pak čokoládovou polevou vytvoříme “cákance” a nakonec moučník posypeme nasekanými mandlemi nebo ořechy.