4-5 porcí, 8 hodin namáčení fazolí, 55 minut příprava
Ingredience:
180g fazolí adzuki
3 středně velké cibule
50ml slunečnicového oleje
1 lžíce mletého římského kmínu
3 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
1 lžička rozmarýnu
5 lžic sójové omáčky
2 menší mrkve
1 balení seitanu
2 stroužky česneku
1 lžička sušeného libečku
1 lžíce himálajské soli
hrst nakrájeného pórku
čerstvá petrželka či koriandr na posypání
Příprava:
1. Fazole vložíme do hrnce, zalijeme vodou a uložíme na chladné místo nejméně na 8 hodin. Poté z fazolí slijeme vodu a v čerstvé vodě vaříme přibližně 45 minut.
2. Cibuli nakrájíme najemno a na rozpáleném oleji osmahneme do růžova. Ke konci přidáme římský kmín, zázvor a rozmarýn a ještě krátce restujeme.
3. Následně přidáme sójovou omáčku, kterou také chvíli restujeme. Poté vše zalijeme 300ml vody, vsypeme na kostky nakrájenou mrkev a asi 10 minut povaříme.
4. Mezitím si seitan nakrájíme na malé proužky, zakápneme slunečnicovým olejem, posypeme nastrouhaným česnekem a sušeným libečkem. Dobře promícháme a pečeme v troubě do křupava, trvá to asi 15 minut.
5. Do hrnce se základem nyní přidáme uvařené a scezené fazole, dle potřeby přilijeme trochu vody (v pokrmu by mělo být dost omáčky) a vše ještě chvíli podusíme. Na závěr přidáme na půlkolečka nakrájený pórek, dle potřeby dosolíme himálajskou solí a vmícháme seitan. Na talíři můžeme posypat nakrájeným pórkem, čerstvou petrželkou či koriandrem. Podáváme s chlebem, rýží nebo bramborem.
Seitan je pšeničná alternativa masa, která se vyrábí propíráním pšeničného lepku. Výsledkem je kvalitní a plnohodnotná vegetariánská bílkovina, která se dá připravit obdobně jako maso na mnoho způsobů.