Vaření

Indické jáhly s květákem a čočkou

4-5 porcí, 50 minut

Ingredience:

150g jáhel
6 lžic řepkového oleje
2 lžičky hnědého hořčičného semínka
2 větší cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce kari koření (nebo tandoori masala)
80g zelené čočky
1 větší mrkev
300g opraných květákových růžiček
1 lžíce mořské soli
jarní cibulka a petrželka

Příprava:

1. Jáhly důkladně propláchneme horkou vodou, zalijeme 2-2,5násobným množství vody a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a na mírném stupni vaříme 10 až 12 minut. Přikryjeme pokličkou a necháme stranou dojít. Občas jáhly zlehka promícháme vidličkou, aby byly sypké.

2. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme hořčičné semínko a necháme asi minutu na pánvi. Přisypeme nahrubo nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova. Postupně přidáme utřený česnek a kari koření a vždy krátce orestujeme. Přidáme čočku a na kostky nakrájenou mrkev, podlijeme a přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni 7 minut, poté přidáme růžičky květáku. Osolíme a zvolna vaříme dalších asi 7 minut, dokud všechny suroviny nezměknou. 

3. Hrnec odstavíme z plotny a vmícháme jáhly.

4. Servírujeme posypané jarní cibulkou a petrželkou.

Můj tip:

Pro pikantnější chuť přidáme spolu s česnekem i jednou nasekanou chilli papričku. Během vaření hlídáme, aby v hrnci bylo dost omáčky. Část omáčky můžeme slít a nahradit kokosovým mlékem.