Vaření

MUNGO HRÁŠKOVÁ POLÉVKA S MÁTOU

5 porcí, 50 minut (+ 12 hodin namáčení fazolí)

Ingredience:
150 g mungo fazolí
2 cibule
6 lžic řepkového oleje
2 stroužky česneku
kousek řasy wakame
1 kostka zeleninového bujónu
1 lžička mořské soli
malý svazek čerstvé máty
300 g mraženého nebo čerstvého hrášku
čerstvě mletý barevný pepř

Příprava:

1. Fazole mungo si namočíme přes noc, rychleji se pak uvaří a jsou lépe stravitelné.

2. Cibuli nahrubo nakrájíme a na rozehřátém oleji osmahneme do zlatova. Ke konci přidáme nasekaný česnek, který také orestujeme. Zalijeme 1,5 l vody, přidáme propláchnuté mungo fazole, řasu wakame a vaříme, dokud fazole nezměknou (trvá to orientačně asi 25 minut). Přidáme bujón, osolíme a vaříme dalších 10 minut.

3. Hrášek vložíme do cedníku a propláchneme teplou vodou, aby se polévka příliš nezchladila. Vsypeme jej do polévky, přidáme mátu, opepříme a rozmixujeme na jemný krém. Nakonec dochutíme solí.

Můj tip:
Na talíři můžeme polévku zjemnit sójovou smetanou nebo lžící sójového jogurtu.