Vaření

Polévka z pečených kedluben a červené čočky

5 porcí, 60 minut

Ingredience:
3 střední malé kedlubny
extra panenský olivový olej
1 lžíce sušeného česneku
1 lžička provensálského koření
2 cibule
1 lžička kmínu
100 g loupané celé červené čočky
1 lžička zeleninového bujonu
1 lžička soli
3 lžičky čerstvého strouhaného křenu
malý svazek pažitky
rostlinná smetana na zjemnění 

Příprava:
1. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Kedlubny oloupeme, nakrájíme na kousky, poprášíme sušeným česnekem, osolíme, zakápneme olivovým olejem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Během pečení občas promícháme.

2. Ve větší pánvi na oleji zpěníme nahrubo nakrájenou cibulku, zasypeme kmínem a chvíli restujeme. Zalijeme 1,3 l vody, přidáme červenou čočku, bujon a sůl a vaříme, dokud nezačne čočka měknout. Nakonec přidáme upečené kedlubny a křen a polévku rozmixujeme na jemný krém.

3. Dle potřeby dosolíme, zjemníme smetanou a posypeme nakrájenou pažitkou.

Můj tip:
Upečte o jednu kedlubnu navíc, po upečení ji nakrájejte na malé kostičky a ty pak vložte do hotové polévky.