Vaření

Sabží s tempehem, kešu a růžičkovou kapustou

4 porce, 30min

Ingredience:

250g růžičkové kapusty
100g kešu oříšků
5 lžic řepkového oleje
2 cibule
1 balení (bílého natural) tempehu
2 stroužky česneku
1 lžíce mletého zázvoru
1 lžíce kari koření
1 lžíce kurkumy
1 lžička chilli
1 lžíce mořské soli
200ml kokosové smetany
malý svazek koriandru

Příprava:

1. Kapustičky opereme, odkrojíme spodní Hošťálek a dle potřeby odstraníme vrchní list. Poté je překrájíme na poloviny.

2. Kešu otestujeme do zlatova na suché pánvi nebo opečeme v troubě pod grilem. Polovinu oříšků umeleme nebo nasekáme na jedno.

3. Na rozehřátém oleji osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli a po 2 minutách přidáme na menší kostky nakrájený tempeh, který orestujeme do hněda. Poté přidáme utřený česnek, zázvor, kari, kurkumu a chilli a krátce restujeme.

4. Zalijeme asi 600ml vody, přidáme kapustičky a špetku soli, přivedeme k varu a zvolna vaříme 5-7 minut, dokud kapustičky nezačnou měknout. Přisypeme umleté i celé kešu a ještě krátce povaříme. Nakonec přilijeme smetanu a prohřejeme.

5. Hotové sbalí ozdobíme nasekaným koriandrem a servírujeme s bílou rýží ci opečenými bramborami.

Tempeh: původem javánská surovina z fermentovaných sójových bobů, je jednou z nejvyhledávanějších pochoutek vegetariánské kuchyně. Díky fermentaci je tempeh velice výživný, dokonce je považován za plnohodnotnou náhradu masa. Jeho dostupnost je velice dobrá, snadno ho koupíte i v supermarketech.