Vaření

Salát z topinamburů s tmavozelenou čočkou a sušenými rajčaty

4 porce, 60 minut (+ 60 minut namáčení čočky)

Ingredience:
800 g topinamburů
1 hrstka sušených rajčat
70 g tmavozelené čočky
1/3 pórku
1 lžíce sušeného oregana
2 stroužky česneku
mořská sůl
4 lžíce extra panenského olivového oleje
citronová šťáva
1 hrst čerstvé bazalky

Příprava:

1. Čočku namočíme předem aspoň na 1 hodinu do vody. Poté ji uvaříme podle návodu, měla by být na skus, což je asi 7 minut varu. Dáme ji vychladit.

2. Mezitím připravíme topinambury. Oloupeme je, nakrájíme na větší kousky, zalijeme vodou, přidáme lžíci citronové šťávy, osolíme a vaříme do měkka, podobně jako brambory. Trvá to asi 30 minut, poté topinambury vychladíme.

3. Sušená rajčata zalijeme vroucí vodou, po 10 minutách vyjmeme a nakrájíme.

4. Do větší mísy nasypeme topinambury, přidáme čočku, sušená rajčata, pórek nakrájený na tenká kolečka, sušené oregano a utřený česnek. Podle chuti osolíme, zalijeme olivovým olejem, zastříkneme citrónem a vše dobře promícháme. Nakonec vmícháme nakrájenou bazalku.