Vaření

Těstoviny se zeleninou, tofu a černou solí

4 porce, 35 minut

Ingredience:
1 cibule
extra panenský olivový olej
2 stroužky česneku
1 lžička kari koření
1 lžička kurkumy
3 větší růžičky květáku
4 lžíce hrášku z konzervy
1 cuketa
100 g tofu natural
hrstka kaparů
1 lžička černé soli
1 lžíce sušené bazalky
120 g těstovin
čerstvě mletý barevný pepř
2 jarní cibulky
čerstvá bazalka nebo oregano

veganský parmazán:
malá hrstka kešu oříšků
2 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce sušeného česneku

Příprava:
1. Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli do růžova. Přidáme nasekaný česnek, kari a kurkumu a ještě chvíli restujeme.

2. Poté zalijeme 200 ml vody, přidáme na kousky nakrájený květák a povaříme asi 2 minuty. Vmícháme na malé kousky nakrájenou cuketu, po chvíli přidáme hrášek a krátce povaříme. Nakonec vsypeme rozmačkané tofu, kapary, černou sůl, sušenou bazalku a ještě chvíli povaříme.

3. Těstoviny uvaříme na skus, scedíme (trochu vody může zůstat, aby pokrm nebyl suchý), přimícháme zeleninovou směs a zakápneme olivovým olejem.

4. Vše promícháme, dle potřeby dochutíme solí a pepřem a na talíři posypeme veganským parmazánem a nasekanou čerstvou bazalkou nebo oreganem.

Příprava veganského parmazánu:
Do mlýnku vsypeme malou hrstku kešu oříšků, 2 lžíce lahůdkového droždí a 1 lžíci sušeného česneku. Rozmixujeme na jemný prášek.